06 28 557 885 info@hetbergpad.nl

Slaapcoach;

Deze maand juli heb ik een opleiding tot slaapcoach gevolgd. Nu zal je wellicht denken weer een opleiding? Ja! Zelf vind ik het super leuk en interessant om mezelf te blijven ontwikkelen. Daarbij, er zijn zoveel leuke opleidingen dat ik voorlopig ook blijf leren en dus opleidingen blijf volgen. Dus nu de slaapcoach opleiding. Waarom? Als leefstijl en vitaliteitcoach kijken we samen naar jouw leven, alles staat in verbinding met elkaar. Je hart, hoofd en lichaam. Slapen is daar een heel belangrijk onderdeel in. Ook als coach bij kanker hebben we het vaak over slapen en dan vooral vaak het probleem niet kunnen slapen.

Slaapkwaliteit;

We liggen gemiddeld 7 uur in bed. En daarvan willen we ook gemiddeld 7 uur slapen. Sommige hebben aan 5 uur slaap genoeg, anderen aan 8 uur. Weet jij hoeveel slaap je nodig hebt? Wat is jouw biologische klok, ben je een ochtend of avond mens? En wellicht het belangrijkste hoe uitgeslapen voel je je overdag? De kwaliteit van slaap is belangrijker dan de kwantiteit, de hoeveelheid. Baby’s slapen het meest en ouderen het minst dat is onderzocht en bewezen.

Op het moment dat je slecht slaapt heeft dat direct invloed op je gehele lichaam en geest. We kunnen grofweg 3 weken zonder voeding, 3 dagen zonder vloeistof en 3 minuten zonder ademhaling dat weten we wel. Klinkt ook logisch. Maar hoe lang kunnen we zonder slaap? 3 weken niet, maar 3 dagen en nachten ook niet. Je gaat na 3 dagen zonder slaap niet direct dood maar functioneer je dan nog? En hoe functioneer je? En wat functioneert er niet meer? Slaapgebrek heeft een negatieve invloed op het functioneren van onze hersenen. Het tast ons geheugen, concentratievermogen, spraakvermogen, reactiesnelheid, besluitvaardigheid en ons planningsvermogen aan. Tevens kan je het risico lopen op een verhoogde kans op depressie, obesitas en hart-  en vaatziekten bij een langere periode slecht slapen.

Wat is slaap;

Heel simpel gezegd bestaat een nacht uit 5 slaapcycli van 90 tot 120 minuten. Een cyclus bestaat uit 5 fasen. Fasen 1 en 2 worden wel de lichte slaap genoemd, fasen 3 en 4 de diepe slaap en fase 5 de droomslaap. Na elke cyclus ontwaak je kort (meestal onbewust). De eerste 2 fasen zorgen voor de kwaliteit, de diepe slaap zorgt voor fysiek herstel en de droomslaap heeft als functie onze geest op te schonen en alles te verwerken. Met 4 tot 5 uur slapen is over het algemeen de kernslaap behaald en de basis voor geestelijke en fysiek herstel gelegd.

Conclusie;

Een goede nachtrust is van levensbelang. Dit om je energie en dus je batterij op te kunnen laten. Opladen voor een nieuwe frisse dag vol nieuwe energie!

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met me op!